Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kalács

2009.09.03

A húgom specialitása ez a kalács (Etelka mama receptje alapján). Nagyobb ünnepekre (Húsvét, Karácsony) 4-5 kg lisztből süti a családnak! Köszi Judit!

 

Judit kalácsa

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 1 pohár tejföl, 2 – 4 ek cukor, 1 ek só. A megkenéshez 5 dkg olvasztott vaj.

A vaj kivételével a hozzávalókból tésztát gyúrunk, és 15 percig kelesztjük. (Ha lehet kelesztő tálban). Ezután kihúzzuk, mint a rétest, de nem baj, ha kiszakad. Megkenjük az olvasztott vajjal és feltekerjük. Egyenletesen megte­kerjük–nyújtjuk (én dobálom, mint az ugráló kötelet!) Kettévágjuk, és mindkét rúdból kb. 60 cm hosszú rudat formálunk. Keresztbe fektet­jük egymáson, és négyes fonatot készítünk belőle. Azonnal tepsibe tesszük, akkorába, hogy duplájára kel! Kb egy – másfél órát kelesztjük. Tojással megkenjük, (megszór­hatjuk enyhén pirított szezámmaggal) forró sütőbe tesszük. Negyed órát magas hőfokon sütjük, (míg a teteje el nem kezd pirulni) utána takarékon kb. 35 percig.

 

kalacs-fonasa.jpg


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.