Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mexikói kaja, ahogy Iván készítette

2010.11.16

GuacamoleKép

(4 személyre)

3 avokádó (nagyok, szép barnák és puhák legyenek)

1 fej nagyobb vöröshagyma

fél csokor koriander szára nélkül (esetleg helyettesíthető petrezselyemmel)

2 érett paradicsom

1 lime

1 ek olíva olaj

Vegyük ki az avokádót a héjából és egy kanállal egy nagyobb edényben törjük össze. Az apróra vágott koriandert és hagymát beletesszük és összekeverjük. Azután jön az olíva olaj ezt is elkeverjük. Rácsavarjuk a lime-ot, szórunk rá sót ízlés szerint. A legvégén kerül bele a paradicsom, ezzel már nem keverjük nagyon. Tegyük bele az avokádó magját, ha nem tálaljuk azonnal. Így nem feketedik meg az avokádó. Ugyanígy tároljuk a maradékot. Ezt nem jó előző nap elkészíteni, mert az avokádó megfeketedik.

Ezt kenjük a tortillába a hús alá, de nagyon finom tortilla chipsszel mártogatva előételnek, vagy baráti beszélgetéshez.

 

Babpüré

Puhára főtt vörös vagy fehér babot (konzerv is jó) kevés levével összeturmixolunk. Egy kis fej hagymát olajon megpárolunk, picit meg is pirulhat, édesebb lesz tőle. Beleöntjük a babot, átforrósítjuk sózzuk, borsozzuk, és ez is mehet a tortillába a guacamole mellé.

 

Estofado de Pollo

(Zöldséges csirke tortillaba 4 személyre)

- fél kg csirkemell

- 1 zöld és 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika

- 1 nagy, vagy 2 kisebb vöröshagyma

- 15 dkg gomba

- 2 nagy gerezd fokhagyma

- Worchester szósz

- 2 narancs leve

- Só

 A fokhagymát áttörjük, rácsavarjuk másfél narancs levét, teszünk bele 1 evőkanálnyi Worcester szószt. A csirkemellet kisujjnyi csíkokra vágjuk, és lelocsoljuk a narancsos fokhagymás keverékkel. Amíg a csirke pihenget a narancs-pácban, addig feldaraboljuk a hagymát, a gombát és a paprikákat. Egy nagyobb serpenyőben (wokban) olíva olajat melegítünk, beledobjuk a hagymát és átpirítjuk. Mehet rá a gyönyörű színes paprika-kavalkád, ezzel is átpirítjuk, majd a gomba következik. Végül beleöntjük a csirkemellet a narancslével együtt, sózzuk borsozzuk, Worchester szósszal megbolondítjuk és erős lángon addig főzzük, míg el nem fövi a levét. Mikor már szinte pirul, rálocsoljuk a másik narancs levét is. Ez is pillanatok alatt elpárolog, és késznek nyilvánítjuk az ételt.

Most jön a legjobb rész!

A tortillákat száraz palacsintasütőben átforrósítjuk, lapos tányért kibélelünk egy tiszta konyharuhával. Rátesszük a forró tortillákat szép sorban, és egy másik konyharuhával mindig lefedjük, hogy melegen maradjon. (A mexikóiaknak van erre egy cuki kosárkájuk)

Végre elérkezett a pillanat, amikor ehetünk: mindenki kap egy tortillát, ken rá guacaKépmolét, babpürét, tesz rá friss salátát, darabolt koktélparadicsomot, egy csíkban rászór egy keveset a husiból, esetleg reszelt sajttal felturbózhatja, majd az egészet föltekeri (vagy félbehajtja), és beleharap … Akkor az igazi, ha csapat apraja-nagyja könyékig-fülig maszatos :-D

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ez IS fincsi!

(Kati, 2010.11.30 20:25)

Ági! Bocsi, hogy sokáig kellett rá várni! A husi a másik volt, amit ti ettetek, de kóstoljátok meg ezt is!

FINCSI!!!!

(Papós Ági, 2010.11.30 18:29)

Köszi szépen, Katika, már nagyon vártuk!!!