Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Majorannás csirke cseréptálban

2010.04.22

Majoránnás csirke cseréptálban
Kell úgy 6-8 csirke felsőcomb; csontozd ki őket, és bőröstül (aki szereti – én leveszem a bőrét) vágd 2-2 darabra. Még mielőtt a főzést elkezdenéd, forgasd bele combokat a köv. keverékbe:

1 dl olívaolajba keverj 1 púpos teáskanál szurokfüvet (oregánó), 1 lapos tk. bazsalikomot, 2 tk. majoránnát és sót.
A(z előtte beáztatott) tálat olívaolajjal kend ki (én legutóbb tepsiben csináltam, úgy is isteni volt!), és félig rakd meg 4-5 mm-es karikákra vágott régi-, vagy felaprózott újkrumplival (3 cm alatt az új maradhat egyben). Szórd meg val és szerecsendióval, keverd át. Erre 3-4 kis fej felkarikázott lilahagyma jön, szép rétegben. Arra a kunszt: rakd le a bepácolt csirkéket, bőrrel fölfelé a krumpli-hagyma ágyra, közéjük meg szuszakolj be cikkekre vágott illatos almát (pl. idared) és húsos szalonnát (a szeletelt bacon is kiváló), ízlés szerint. Öntsd rá a maradék pácolajat, esetleg még egy kis zöldfűszerrel megszórhatod (szerintem elég, ami a pácban van), rá egy kevés fehérbors is mehet. Mielőtt ráraknád a tetőt, 2 dl száraz fehérbort (legjobb a furmint vagy a szamorodni, inkább dió-ízű, kicsit kovás vagy gyümölcsös legyen, mint savanyú) óvatosan önts be a szélén. Fedő rá (tepsire fólia), be a sütőbe, sütőt begyújt, maximum gáz, 1 óra. Akkor fedő le, 1 nagy doboz tejföl 3 gerezd zúzott fokhagymával elkever, ráken, 15 perc alatt rásüt. Sokkal egyszerűbb megcsinálni, mint leírni! Ja, ez úgy 4 rendes magyar étvágyú személyre elég, legjobb friss rozskenyérrel tunkolni a selymes boros szaftot. Sok sikert!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.