Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi torta

2012.12.26

Maradék szirup ihlette ezt a receptet a nagyanyám régi leírása alapján. A szirup történetét ITT olvashatod!

Az eredeti recept:

Mézes barna

Hozzávalók:

            6 tojás

            25 dkg cukor

            3 ek. méz

            25 dkg liszt

            1 cs. sütőpor

            10 dkg durvára darabolt dió a tetejére

Elkészítés:

A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a mézzel. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztbe vegyítjük a sütőport, majd a habbal felváltva a sárgájához keverjük.  Kizsírozott (sütőpapíros) nagyobb tepsibe öntjük, tetejére hintjük a diót. Előmelegített 150 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.

 

Az én változatom:

Karácsonyi torta

Hozzávalók:

            6 tojás

            35 dkg sűrű cukorszirup

            25 dkg liszt

            1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

            1 cs. sütőpor

A töltelékbe:

            25 dkg mascarpone

            10 dkg porcukor

            6 dl tej

2 csomag tejszínes pudingpor

4 ek cukor

5 dl tejszín

1 kávéskanál fahéj

            2 evőkanál kandírozott narancshéj

Elészítés:

A tojások sárgáját alaposan kikevertem a sziruppal. A fehérjét kemény habbá vertem. A lisztbe vegyítettem a sütőport és a fűszert, majd a habbal felváltva a sárgájához kevertem.  Sütőpapírral bélelt nagyobb tortaformába öntöttem. Előmelegített 150 fokos sütőben 30-40 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. Már barnult és a közepe még nem sült meg, úgyhogy leborítottam sütőpapírral, és úgy sütöttem tovább. Levettem a tortakarikát, rácsra borítottam, lehúztam a papírt. Rácson hagytam kihűlni.

Ha kihűlt (másnap), három lapba vágtam és megtöltöttem.

A tejből és a pudingporból sűrű pudingot főztem. Kihűtöttem. A mascarponet kikavartam a porcukorral. A tejszínből kemény habot vertem. (Hulalát használtam.) A pudingot a macarponeval habosra kevertem robotgéppel. A tejszín felét már kézzel kevertem bele. Megtöltöttem a tortát, hagytam a bevonásra is. A rétegek közé apróra vágott kandírozott narancshéjat szórtam. A tejszínhab másik felével díszítettem a tortámat.

Most jópofa Rudolfos csokifóliát vettem. Nagyobb pogácsaszaggatóval formáztam. Ez lett a torta dísze, és persze az elmaradhatatlan aranyos csokipehely. 

torta-3a.jpg


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.