Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi mandulatorta

2010.12.25

Karácsonyi mandulatortaKép

Hozzávalók (16 szelet)
a tésztához:
8 tojásfehérje, 18 dkg cukor, 20 dkg darált mandula, 4 dkg finomliszt, 1 citrom héja.
a krémhez:
1 cs tejszínes pudingpor, 3 dl tej, 2 ek cukor 3 dl tejszín, 0,4 dl konyak
a tetejére:
Étcsokoládé olaj, karácsonyi csokifólia

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A mandulát a és a citrom héjat liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Két nagy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és két nagy téglalapot kenünk rájuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) 18 percig sütjük. A sütőből kivéve – vagyis amikor a tészta még forró – lehúzzuk róla a papírt, mert különben leragad.
A krémhez a pudingport egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a pudingporos tejet beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként hozzáadjuk a kemény tejszínhabot és a konyakot. A megsült tésztalapokat hosszában ketté vágjuk, és egyformára szabjuk. Összeállításkor 3 lapot megkenünk a krémmel, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
Felolvasztjuk a csokoládét egy kevés olajjal és simára keverjük. A csokifóliát méretre vágjuk, egy sütőpapírra helyezzük képekkel fölfelé, ráöntjük a csokit, és rátesszük a negyedik piskótalapot. Ha picit megdermedt, a sütőpapír segítségével megfordítjuk, és levágjuk a felesleges csokit, hűtőbe tesszük. Csak akkor húzzuk le a fóliát, ha már teljesen kihűlt. Rátesszük a megkent tortára, bevonjuk az oldalát is krémmel, pici habrózsákkal szegélyezzük. A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapaszthatunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.